dinsdag 29 april 2008

1) Hoe kwam ik bij de politie?


Bloemist
Na de lagere school was het heel normaal dat je in de zaak van de ouders kwam werken en daarnaast ’avonds studeren. Dat deed ik aan de Middelbare Land en tuinbouwschool te Breda, specialisatie bloemsierkunst .

Militaire dienst
In 1962 werd ik opgeroepen voor militaire dienst. Ik had mij opgegeven voor een dienstonderdeel waar je tijdens de diensttijd ook kon musiceren. Ik kwam namelijk uit een muzikaal gezin waar iedereen muziek maakte. Mijn oudste en jongste broers hebben conservatorium gevolgd en hebben professioneel gemusiceerd. Ik speelde in harmonieën en in verschillende bandjes met gitaar en trompet (cornet). Ook heb ik in koren gezongen en op jonge leeftijd bij de Oosterhoutse Nachtegalen, maar daarover later iets meer . Vanwege de kortste diensttijd (18 maanden) het tamboerkorps van de Koninklijke Marechaussee te Apeldoorn. Met dit tamboerkorps hebben wij veel in binnen en buitenland opgetreden.

Het tamboerkorps
De grootste Adrie Patmos ( 2 meter) en iets kleinere Leo van Aart (1.79 meter) van het korps in seremonieel tenue.

Leo in het dagelijks tenue

Onze Dixielandband waarin ik cornet speelde. Wij traden in de vrije tijd op.

Politie-opleidingsschool in Doenrade
Vanwege de politietaken die de KMar heeft werd bij mij de interesse voor het politievak gewekt. Dat resulteerde in een sollicitatie bij de gemeentepolitie Oosterhout.
Waarom Oosterhout? Ten eerste was het dichtbij Breda, dan de prettige sollicitatieprocedure door inspecteur Waas, toen 2e man onder korpschef Huismans, was een sympathieke en enthousiastmerende man en als laatste had ik wel iets met Oosterhout omdat ik omstreek 1956 bij de Oosterhoutse Nachtegalen had gezongen.

De Oosterhoutse Nachtegalen. Ik sta op de achterste rij 3e van links.

Het zogenaamde "reispak"

Op het San Marcoplein in Venetië

Hier hebben wij ook opgetreden (de Scala van Milaan).

Na het doorlopen van een eigentijdse sollicitatieprocedure (waarbij het hoofd administratie, de heer Kanters) de reken en taalvaardigheden toetsten middels zelf opgestelde testen). Ik werd eind 1963 aangenomen en ging per 1 januari 1964 naar de politieopleiding aan de politieopleidingsschool in Doenrade (Zuid-Limburg) gedurende het gehele jaar 1965.

Hier als aspirant-agent bij mijn fiets.

Ook tijdens deze opleiding maakte ik veelvuldige gebruik van mijn muzikale vaardigheden door regelmatig op te treden. Deze foto is een optreden in de schouwburg van Heerlen i.v.m. een jubileum van het politiekorps in 1964.

Ook tijdens deze opleiding maakte ik veelvuldige gebruik van mijn muzikale vaardigheden door regelmatig op te treden. Deze foto is een optreden in de schouwburg van Heerlen i.v.m. een jubileum van het politiekorps in 1964.

Naast de bekende taaie wetteksten werd er veel aan sporten gedaan. Hier ben ik in een bokspartij gewikkeld met mijn goede (studie)vriend Sjaak Steenbakkers van politie Helmond.

En daarna ontspannen....

Bij het afscheid van “Doenrade” werd deze foto gemaakt. Onze latere collega’s Herman Laheij en Els van Loon (mevrouw Geurts) staat ook op deze foto. Zoekplaatje dus…..

In de praktijk
Begin 1965 startte ik als agent in de geüniformeerde dienst, met Wim Koolen als mentor. Verder in de ploeg zaten onder andere Stan Verdaasdonk (“honderden keren met oud en nieuw gewerkt”) Wim Koolen , Toon v.d. Avort, Jan Smits, Henk Tragter en Kees van Gils.

Hier zit ik op de plaats van de wachtcommandant op het oude politiebureau aan de Slotlaan.
Op de achtergrond de oude simplex-mobilofoon (rechterzijde ) die nog geheel op buizen werkte. De mobiele apparaten in de VW’s werkten met 220 Volt omvormers. Linksachter zijn de supermoderne alarmeringsapparaten (kast A en B) zichtbaar.
Op deze plaats van de wachtcommandant werden alle mutaties met de hand in meervoud in het mutatieboek ingeschreven met gebruikmaking van carbonpapier!

Hier een onderonsje in de oude “agentenwacht” met vlnr Kees van Gils, Toon v.d. Avort, Stan Verdaasdonk, Geppaard (de vader van Hans) Rini v.d. Avort en Jo Dirven.
Geppaard werkte toen bij de naast ons gevestigde woningbouwstichting. Vanwege zijn deskundigheid op belastinggebied was hij een goede bekende van alle collega’s omdat hij bijna iedereen met het invullen van de belastingopgaven hielp.


Links Leo van Aart en rechts de net tot brigadier bevorderde Wim Schoormans. Lekker genieten van de bekende slaatjes en friet van een toen bekende horeco-ondernemer.


Omdat ik een motorrijbewijs had mocht ik ook surveilleren op de beschikbare BMW motor. Hier een foto voordat ik op “jacht” ging.


Terwijl we werkten op het krakkemikkige bureau aan de Slotlaan kregen Toon Kleemans, Evert de Graaf en Leo van Aart het idee om van het oude bureau een klantbeeld te maken met dia’s. Nadat ik zelfstandig het zogenaamde B-diploma had gehaald was ik begonnen met een meerjarige studie aan de fotovakschool en dit project was wel leuk om als studieproject te gebruiken. Op deze foto worden de eerste testen van het klankbeeld bekeken. Op de achtergrond de voorraadkastjes van het personeel. Daarin zaten regelmatig muizen die regelmatig stukken opaten van de net getypte concepten en processen-verbaal!

Later (hier in het nieuwe bureau aan de Keiweg) hadden de drie samenstellers van het klankbeeld regelmatig overleg. Vlnr Toon Kleemans, Evert de Graaf en Leo van Aart. Het klankbeeld is tijdens een personeelsavond vertoond.

Werken in het nieuwe politiebureau
Komende vanaf het oude politiebureau aan de Slotlaan leek het erop dat we in het nieuwe bureau een overvloed van ruimte hadden. Door de sterke groei van de gemeente en daarmee ook de criminaliteit en toename van allerlei extra politietaken bleken de ruimten echter al gauw te klein.

Politieauto voor de eerste ingang aan de Keiweg

Hier zien we de meldkamer van het nieuwe politiebureau (versie 1) met als wachtcommandant Willem Schoormans. Achter “het orgel” vlnr Jo Dirven, Sjaak Lijs, Nico van Gein, Hans Groffen en Leo van Aart.


Na enkele jaren werkzaam te zijn geweest als tactisch rechercheur bleek dat hiervoor geen toestemming was gevraagd aan de Procureur Generaal, dus moest ik weer in het pak…. Dat duurde ongeveer 1 jaar. Hier als hoofdagent en vervanger van de wachtcommandant in de meldkamer.
Omstreeks 1970 ben ik gaan werken in een combinatiebaan tactisch/technisch rechercheur.

Naarmate het drukker werd en er gecombineerde taken bijkwamen werd de afdeling T.O.D.H. genoemd (Technische Opsporings- en Herkenningsdienst).

Van een aantal activiteiten zijn afzonderlijke hoofdstukken gemaakt.